Afro Celt Sound System ‘Anatomic’ (3,5/5)

Bez īpašas jezgas un sev uzmanības pievēršanas pagājušā gada nogalē prestižajā Pītera Geibriela „Real World Records” ierakstu izdevniecībā nāca klajā kārtējais, kopsummā piektais apvienības „Afro Celt Sound System” ieraksts ‘Anatomic’.

Vieniem „Afro Celt Sound System” asociēsies ar ikgadējajiem „WOMAD” festivāliem, kuros grupa ir itin biežs viesis un kuri dažnedažādās pasaules valstīs pulcē „world”, „ambient”, „folk” vai, vienkāršāk izsakoties – nedaudz citādākas mūzikas cienītājus. Citi varbūt atcerēsies romantisko ‘Inion-daugter’ no grupas pirmā albuma ‘Volume 1 – Sound Magic’, kas dzirdama arī slavenā seriāla „Nikita” reiz pat ļoti iecienītajā skaņu celiņā. Taču lai kāds arī būtu grupas iepazīšanas ceļš, ar katru jaunu grupas ierakstu (varbūt vienīgi izņemot 2004.gadā izdoto neveiksmīgo remiksu izlasi ‘Pod’) tās cienītāju pulks tikai auga.

Tā galveno kodolu nepārprotami sastāda cilvēki, kuriem nav sirdī svešs „Deep Forest”, varbūt pat „Enigma” vai Žana Mišela Žāra vārds un vienlaikus kurus spēj izklaidēt dažādu tautu un kultūru mūzikas iezīmju saplūde. Jo tas arī IR „Afro Celt Sound System” mugurkauls – pulcējot dažādus profesionālus īru mūziķus (piemēram, grupas „The Pogues” stabules spēlmani Džeimsu Maknalliju) un reizumis „aizņemoties” divus Senegālas mūzikas apvienības „Baaba Maal” dalībniekus (Kauwding Cissakho un Massamba Diop), precīzāk, viņu balsis, grupa ir spilgtākais paraugs terminam „bilinguāla mūzika”, kur īru un āfrikāņu mūzikas elementi ir kļuvuši par savstarpēji saaugušu un neatdalāmu masu. Jaunās plates 14 viesmūziķu vidū ir gan flautu un stabuļu spēlmaņi, gan vijolnieki un koras meistari, taču tas netraucē vietumis mūzikā parādīties pa kādai smalki fūzētas ģitāras notij (‘Mojave’) vai sintezatoru un tā saukto “sīkvenceru” cilpai (‘Mother’).

Kā jau prognozēts, arī piektajā grupas albumā ‘Anatomic’ tās skanējums stilistiskā ziņā nav daudz mainījies. Un kādēļ gan, ja pat visprasīgākais klausītājs „Afro Celt Sound System” daiļradi atzīs par vienkārši lielisku fona mūziku, savukārt nepacietīgie tās pavadījumā skaitīs dienas līdz pirmajiem paliem un pumpuru paukšķiem. Vienlaikus ļoti sarežģīta, taču arī viegla, vitāla un saulaina optimisma pilna – tāda ir „Afro Celt Sound System” un arī ‘Anatomic’ aura.

Noklausies:

‘My Secret Bliss’
‘Mojave’
‘Sene (Working The Land)’
‘Anatomic’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *