The Kooks ‘Inside In/Inside Out’ (3/5)

Pirmie oficiālie 2006.gada debitanti – Braitonas kvartets “The Kooks” savā daiļradē meistarīgi apvieno “garage/indie revival” iezīmes un sešdesmito gadu mūzikas naivo skanējumu.

Likumsakarīgi iepriekš teiktajam, grupas “līdzinieku” sarakstā ir vienlīdz atrodami kā “Supergrass”, tā “Dead 60`s”, “Futureheads” un “Subways”, kuru iesildītāju godā grupa pabija pagājušajā gadā (šovasar “The Kooks” parūpēsies par labu noskaņojumu pirms grupas “Editors” koncertiem). Taču pat abstrahējoties no tiešu – melodiski ritmisku asociāciju meklējumiem jāteic, ka grupas sešdesmito gadu skanējums ir jaušams teju vai uz soļa. Par savdabīgu (var jau būt, ka nejaušu) nosaucams albuma dziesmu izkārtojums, kur mierīgai dziesmai seko lecīgs stadionu hīts, lai pēc tam atkal dotu vietu pagājušā gadsimta saulainākās mūzikas laika posma daiļradei, kuras spilgtākais piemērs atrodams dziesmas ‘She Moves In Her Own Way’ akordos, kur saklausāmas “The Byrds” un Edija Kohrena (Eddie Cochran) atskaņas. Zīmīgi, ka albuma producenta godā atrodams pēdējā laikā īpaši pieprasītais Tonijs Hofers (“Air”, Beks, “Supergrass”).

Tekstuālā ziņā jau ieskicētajam mūzikas laikmetam “The Kooks” atbilst vēl lieliskāk – dziedot par kautrīgiem puišiem un eksperimentiem mīlas frontē, bez mitas tiek atgādināts par laiku, kad mīlestība nebija vārds, kas lasāms ziepju reklāmās. Patiesībā ko līdzīgu varētu teikt arī par puišu debijas plati ‘Inside In/Inside Out’ kopumā – naivu, sirsnīgu, taču tajā pašā laikā patiesu. Tieši tāpēc nekas cits neatliek kā atzīt – mūsdienās šādi aizkustināt var vienīgi romantiķus, kuru globālā atrašanās uz izmiršanas sliekšņa liedz grupai prognozēt galvu reibinošus panākumus. Taču ja meklējat “dzīvu” mūziku daudzās šī vārda nozīmēs, pievērsiet uzmanību ‘Inside In/Inside Out’.

Noklausies:

‘See The World’
[audio:TheKooks_SeeTheWorld.mp3]

‘Sofa Song’
[audio:TheKooks_SofaSong.mp3]

‘Ooh La’
[audio:TheKooks_OohLa.mp3]

‘She Moves In Her Own Way’
[audio:TheKooks_SheMovesInHerOwnWay.mp3]

‘Time Awaits’
[audio:TheKooks_TimeAwaits.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *