Prāta Vētra ‘Četri krasti. Koncerts Mežaparkā’ DVD (3,5/5)

Prāta Vētra Četri krasti Koncerts Mežaparkā DVDAplūkojot šī gada muzikālo devumu un mēģinot veidot gada kopsavilkumu, jāteic, ka šis gads ir bijis salīdzinoši bagāts tieši ar pašmāju DVD – „Jumprava”, Līvi”… Šim sarakstam gada nogalē ir piebiedrojies arī „Prāta Vētras” vasaras megakoncerta Mežaparkā dokumentējums DVD formātā.

Skaņa: 4/5
Attēls: 3,5/5
Ekstras: 3,5/5
Emocijas: 3,5/5

„Prāta Vētra” ar izdotiem nu jau diviem koncertu ierakstiem DVD formātā varētu tikt uzskatīti par zināmiem „veterāniem” šajā jomā Latvijā. Katrā gadījumā lielas šaubas vai pat bažas par potenciālu šoku (kā „Līvu” šīgada DVD gadījumā) aplūkojot diska tehniskos parametrus prātā neiešaujas ne brīdi un pilnībā zūd līdz ar ieraksta „menu” parādīšanos un tā pirmajām minūtēm. Turpmākajās rindkopās mēģināšu strukturēti apskatīt diska kvalitātes un trūkumus.

Attēls:
Abstrahējoties no šī gada vasarā – 21.augustā notikušā koncerta atkārtotas apspriešanas (šoreiz apskata beigās atrodamais dziesmu saraksts ir precīzs!) uzreiz jāteic, ka „Prāta Vētras” puiši ar jauno izdevumu savā „DVD diskogrāfijā” ir jūtami progresējuši. Ja pirmā ieraksta – DVD „Dienās, kad lidlauks pārāk tāls” sakarā bieži tika minēts neprofesionāls operatoru darbs, kas uzmanību praktiski tikai veltīja Renāra Kaupera uzvedībai uz skatuves (manuprāt, pārspīlēts nosodījums), tad jebkurā gadījumā šoreiz kameru kadrējumi, lai arī šad tad „ar jautājuma zīmi” (ar domu – neizprotami), tomēr ir visaptveroši, dokumentējoši un, kas pats svarīgākais – nudien rada atgriešanās sajūtu koncertā.

Koncerta ieraksta vizuālā satura ziņā nedaudz mulsina viens vārds – gaismas. Nudien koncertā klātbūtnē to nemanīju, vismaz ne tik spilgti, kā tas redzams koncerta ierakstā, taču DVD regulāri (jo īpaši dziesmās ‘Colder’, ‘Maybe’ un ‘Pa pareizām’) redzams, burtiski izsakoties, „pārgaismots” Renārs Kaupers, proti – skatuve ir tikusi tik ļoti izdaiļota ar gaismu toņiem, ka tie sākuši pārmākt pašus grupas dalībniekus, brīžiem liekot vien nošausmināties par ultramarīnzilu vai spilgti sarkanām Renāra grimasēm. Tiesa, par DVD mīnusu uzskatīt to būtu bezjēdzīgi.

Skaņa:
Skaniskā ziņā disks patīkami pārsteidz, precīzāk izsakoties – pārsteidz 5.1 skaņas mikss. Papildus tam, ka tas ir gana liels jaunums pašmāju DVD klāstā, ‘Četri krasti. Koncerts Mežaparkā’ audiālā ziņā ir lieliski sabalansēts, koncentrējoties uz priekšējo trīs kanālu izmantošanu, tomēr aizmugures skaļruņus izmantojot biežāk nekā tikai aplausu dokumentēšanai – biežā koncertā novērotā klausītāju masu līdzdziedāšana nudien spēj, Kaupera vārdiem izsakoties, „„Prāta Vētras” dziesmusvētkus” ienest arī ikviena DVD skatītāja istabā.

Taisnība jau laikam ir – kritiķim allaž kaut kas būs slikti. Ja allaž esmu pašmāju DVD ierakstos gaudies pēc daudzkanālu skaņas, tad tagad, kad tāda ir atrodama, mulsina stereo skaņas neesamība. Taču tas ir drīzāk fakta konstatējums nekā pārmetums.

Ekstras:
Par jautriem mirkļiem – vienalga, pirms vai pēc koncerta noskatīšanās – parūpēsies diska vienīgais papildus jeb tā sauktais „bonus” materiāls, kurā „prātvētrnieki” izstāsta visu, sākot ar skatuves galveno ideju un scenogrāfiju, kas personīgi Kasparam Rogam atgādinot dzemdi, un beidzot ar Māri Mihelsonu kā vienu no jaunās paaudzes stilīgākajiem basistiem, kurš jau sestajā koncertā ir spēlējis basu 40 tūkstošiem cilvēku. Šeit nu grupa ir tik patiesa, cik vien tā spēj un, starp jokiem un atmiņām, pavīd daudz aizraujošu lietu gan par grupu, gan par lielā koncerta tapšanas gaitu. Jācer vienīgi, ka „mazajam veikaliņam Lāčplēša pasāžā”, uz kuru atsaucas Renārs Kaupers un kurā varot „pa latu gabalā” iegādāties pidžamas, kurās tērpta grupa ir redzama gan uz DVD vāka, gan arī koncertā, izpildot „Veronikas” programmu, klājas labi. Vismaz pidžamu pircēju klāsts tam varētu būt dubultojies.

Koncerta saturs:
1.Četri krasti
2.Visskumjākā parāde uz mūsu ielas
3.Pa pareizām
4.Pilots Tims
5.Tin drums
6.Es gribu
7.Rudens
8.Kaislības
9.Puse no sirds
10.Colder
11.Spacemuminsh
12.Veronika
13.Kā jau svētdienās
14.Elpo
15.Spogulīt, spogulīt
16.Ziema
17.Lidmašīnas/Čiekuri
18.Purpur
19.Maybe
20.Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas
21.Plaukstas lieluma pavasaris
22.Lapsa
23.Lec
24.Skoljzkie uljici
25.Māsa nakts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *