Madness ‘The Dangermen Sessions, Volume One’ (3/5)

Madness The Dangermen Sessions Volume OneJau daudzviet nodēvēts par šī gada labāko kaverversiju albumu, grupas “Madness” jaunākais ieraksts ‘The Dangermen Sessions, Volume One’ beidzot ir “atskanējis” arī līdz portāla “Delfi” ierakstu apskatu sadaļai.

Britu “ska” atdzimšanas viļņa viens no skaļākajiem vārdiem – grupa “Madness”, šķiet, sabiedrībai visvairāk pazīstama ar saviem hītiem ‘House Of Fun’ vai ‘It Must Be Love’ un, protams – ‘Our House’. Par spīti savam nopietnajam stāžam – 25 gadi – grupa joprojām tiek galvenokārt uztverta kā “joku mūzikas” kolektīvs, ko būtu iespējams mest “vienā katlā” ar, piemēram, Džeka Bleka “Tenacious D”. Arī grupas vairāk nekā desmit gadus gaidītā atgriešanās mūzikas pasaulē ar 1999.gadā izdoto ‘Wonderful’ jau labu laiku “izgājusi no aprites”, liekot grupai ķerties pie smagākas artilērijas, kā klausītājiem visā pasaulē pierādīt, ka grupa patiešām vēl pastāv, aktīvi koncertē un, kas pats svarīgākais – nekādā ziņā šajā procesā nejūtas traucēta.

Protams, pastāv vēl arī otra monētas puse – iespēja, ka grupai vienkārši nav, ko īsti teikt šībrīža auditorijai un, baidoties no potenciāla fiasko, ir tapis kaverversiju albums, kurā katram būs ko likt “uz kārā zoba” vai, precīzāk – tiks pasmiets par visdažādāko gaumju un laika posmu darbiem. Šī versija gan albuma baudīšanas gaitā tiek daļēji atmesta kaut vai tikai tāpēc, ka grūti likt pirkstiem rakstīt sliktu, kamēr kājas zem galda dejo.

Albumu nedrīkstētu novērtēt pārāk zemu – kā kaverversiju ieraksts tas sevi zināmā mērā iekļauj grupu to klāstā, kas cenšas viegli “pārdot” savu daiļradi. Ziemassvētku vārda pieminēšana šeit izpaliek, jo albums klajā nācis jau augustā, savukārt atliek rūpīgāk iedziļināties albuma satura rādītājā, lai saprastu, ka šeit dzirdamie skaņdarbi ir rūpīgi atlasīti un atspoguļo ne tikai “ska” un “dub” žanra klasikas pērles, bet arī pašu “Madness” saknes un dzīves uztveri. Varbūt tieši šī iemesla dēļ Maksa Romeo ‘Iron Shirt’, kura fragmentus izmantojuši neskaitāmi izpildītāji (to vidū arī “Prodigy” dziesmā ‘Out Of Space’) izklausās tik svaigs, savukārt slavenais “The Supremes” ‘You Keep Me Hanging On’ ir ieguvis gluži jaunu seju, bet ieraksta “likteni” jau ārpus kategorijām “patīk – nepatīk” izlemj skaņdarbs ‘Israelites’ – pateicoties faktam, ka Desmonda Dekera megahīts ir no jauna atdzimis neskaitāmas reizes visdažādāko grupu izpildījumā, katru jaunu tā versiju der uztvert ar aizdomām un neticību. Tomēr šoreiz “Madness” ir spējuši izvairīties no klišejiskuma un Dekera parodēšanas, dziesmai vairāk atgādinot skaņu celiņu “nākamajam rītam” pēc gana ugunīgas izklaides.

Kas attiecas uz albumu kopumā, piezīme “Volume 2” tā nosaukumā gan liek domāt, ka gaidāma arī izlases otrā daļa, kas gan, manuprāt, nebūtu pilnībā nepieciešams – lai arī “Madness” albums pat gadalaikā, kas vismazāk asociējas ar vasaru, ļauj kaut epizodiski, bet tomēr justies kā Jamaikā, taču tās ir un paliek kaverversijas. Apetīte rodas ēdot? Lai arī kā nebūtu, tomēr grupai derētu rūpīgi piedomāt pie jaunas plates – seši gadi ir ilgs laiks…

Noklausies:

‘Iron Shirt’
[audio:Madness_IronShirt.mp3]

‘Israelites’
[audio:Madness_Israelites.mp3]

‘Lola’
[audio:Madness_Lola.mp3]

‘You Keep Me Hanging On’
[audio:Madness_YouKeepMeHangingOn.mp3]

‘So Much Trouble’
[audio:Madness_SoMuchTrouble.mp3]

Dziesmu saraksts:
1. This Is Where
2. Girl Why Don’t You? (Original Artist: Prince Buster)
3. Shame & Scandal (Original Artist: Lord Tanamo)
4. I Chase The Devil Aka Ironshirt (Original Artist: Max Romeo)
5. Taller Than You Are (Original Artist: Lord Tanamo)
6. You Keep Me Hanging On (Original Artist: Diana Ross & The Supremes)
7. Dangerman Aka High Wire (Original Artist: Bob Leaper & His Orchestra)
8. Israelites (Original Artist: Desmond Dekker)
9. John Jones (Original Artist: Desmond Dekker)
10. Lola (Original Artist: The Kinks)
11. You’ll Lose A Good Thing (Original Artist: Barbara Lyna)
12. Rain (Original Artist: Jose Feliciano)
13. So Much Trouble In The World (Original Artist: Bob Marley)
14. Skylarking (Original Artist: Horace Andy) (Bonus Track)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *