Madredeus ‘Faluas Do Tejo’ (3/5)

Madredeus Faluas Do TejoTurpinot runāt par ierakstiem, kas lielākā vai mazākā mērā pieskaras tautas mūzikas žanram, pašmāju “Iļģiem” blakus jāmin arī Portugāļu projekts “Madredeus”, kura jau vasaras vidū klajā laistais ieraksts ‘Faluas Do Tejo’ savu ideālo skanējumu iegūst tieši Portugālei tik neraksturīgajā sniegpilnajā (vismaz pagaidām) Latvijā.

Pasaules mūzikas žanru pārstāvošos “Madredeus” iepazinu, pateicoties seksteta 2002.gadā izdotajam ierakstam ‘Electronico’, kurā tika apkopotas grupas melodijas, kas, izsūtītas dažnedažādiem remiksu autoriem, bija rezultējušās visdažādākās kvalitātes un muzikālo žanru kolekcijā, kurā tomēr vietumis varēja atrast arī pašu “Madredeus” melodiju krāšņo pasauli. Acīmredzami, ar to pietika, lai es apvienības jaunāko – šī gada maijā Portugālē izdoto albumu ‘Faluas Do Tejo’ sagaidītu ar patiesu prieku.

Cenšoties abstrahēties no personisku izjūtu konspekta, askētiski jāsecina, ka, gluži kā cerēts, arī jaunākajā apvienības veikumā nav zudusi Terēzas Salgueiro vokāla burvība, kas, jāsaka godīgi, ir galvenais grupas cienīšanas vai gluži pretēju izjūtu rašanās iemesls. Var tikai apbrīnot, kā “karstasinīgajā” Apenīnu pussalā var rasties tik maigi, romantiski un izjusti melodiju pinumi kā tas dzirdams vienā no ieraksta spilgtākajām melodijām ‘Nevoas Da Madrugada’! Zināms jaunums “Madredeus” pasaulē (vismaz man) ir epizodiskais elektronisku izteiksmes līdzekļu izmantojums (kā, piemēram, dziesmā ‘No Meu Jardim Sementes A Terra’ vai ‘Na Estrada De Santiago’), kas, pretēji pirmā mirkļa bažām, apbrīnojami viegli saplūst ar tradicionālo flamenko ģitāras skanējumu, kas ir “Madredeus” mūzikas stūrakmens.

No pārspīlētas rožainības savā vērtējumā izvairīties palīdz daži neizdevušies albuma skaņdarbi, piemēram, “stampājošais” ‘La De Fora’. Kopumā arīdzan jāsaka, ka albums, pretēji grupas agrāku gadu veikumiem, piemēram, 1995.gada ‘Ainda’ (kas tapis kā skaņu celiņš Vima Vendersa kinolentei), ir gana monotons. Tiesa, tas ir, šķiet, vienīgais vērā ņemamais mīnuss ‘Faluas Do Tejo’ raksturojumā, bez tam atsevišķās epizodēs (piemēram, ja meklējat ierakstu, kura pavadījumā kādā sniegotā sestdienas pēcpusdienā zvilnēt dīvānā) tam piemīt potenciāls pārvērsties par plusu.

Noklausies:

‘Nevoas Da Madrugada’
[audio:Madredeus_NevoasDaMadrugada.mp3]

‘Na Estrada De Santiago’
[audio:Madredeus_NaEstradaDeSantiago.mp3]

‘O Canto Da Saudade’
[audio:Madredeus_OCantoDaSaudade.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *