Bobby McFerrin ‘Spontaneous Inventions DVD’ (4/5)

Bobby McFerrin Spontaneous InventionsJoprojām nespējot noticēt faktam, ka pēc dažām stundām Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā uzstāsies viena no bezbailīgākajām un eksperimentus mīlošākajām vokālās mūzikas zvaigznēm, cilvēks – orķestris Bobijs Makferins, piedāvāju mākslinieka līdz šim pēdējā DVD formātā izdotā koncertieraksta, šī gada martā klajā nākušā ‘Spontaneous Inventions’ recenziju.

Skaņa: 4/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 2,5/5
Emocijas: 4,5/5

Ieraksts, kas veikts tālā 1986.gada 28.februārī Losandželosas “Aquarius” teātrī, šķiet, pārāk ilgi gaidījis savu oficiālo izdošanu. Jāpiebilst, ka Makferina koncertierakstu dokumentāciju skaits nav no mazajiem, taču mūziķim regulāri piedaloties neskaitāmos projektos, veidojot sadarbības ar citiem saviem amata brāļiem, kopējā DVD ierakstu klāstā pazūd paša mākslinieka solodarbi. Nepacietīgi gaidot jūlija otrajā pusē piesolīto DVD ar Bobija Makferina solokoncertu 2003. gada Monreālas Džeza festivālā, ko daudzās pasaules valstīs (ieskaitot Latviju) tautās laidīs viena no pasaules prestižākajām džeza ierakstu izdevniecībām – “Verve Records”, iedziļinos “spontānajos izgudrojumos”.

Visupirms pievēršot uzmanību diska tehniskajiem parametriem, jāteic, ka “Blue Note Records” nav īpaši pārcentušies ar diska piebāšanu dažādām vērtīgākām un nevērtīgākām papildus lietiņām. No vienas puses – žēl (nu nav iespējams albumu šajā disciplīnā salīdzināt, piemēram, ar pagājušā gada nogalē DVD izdoto Pītera Geibriela klipu izlasi “Play”), taču no otras – varbūt tā pat labāk – ieraksts rada ļoti diskrētu, atturīgu, taču profesionālu iespaidu. Blakus mūziķa izsmeļošai biogrāfijai un “Blue Note” izdevniecības izdoto albumu sarakstam DVD atrodami vien divi Makferina videoklipi – ‘Good Lovin`’ un, protams, slavenais ‘Don`t Worry, Be Happy’, kur pirmajā no pieminētajiem mūziķis demonstrē mēģinājumu koncertā vienlaikus vienam nodziedāt visas dziesmā dzirdamās vokāla partijas uzreiz, savukārt otrajā un, šķiet, ikvienam pazīstamā megahīta videoversijā vietumis redzams arī aktieris Robins Viljamss, kurš, tērpies dīvainā halāta, rītasvārku un trauku dvieļa krustojumā, kopā ar Bobiju vicina kājas un rokas trakā dejā. Amizanti!

Runājot par pašu koncertu, tad uzmanību piesaista gan tā norises vieta – “Aquarius” teātris un tā simboliskais sēdvietu skaits, kā arī pati performance, kurā, kā jau lasāms diska nosaukumā, ir izteikti spontāna. Lai arī koncerta galvenais iemesls ir bijis gadu iepriekš, 1985.gadā “Blue Note” paspārnē izdotais Makferina trešais studijas albums ar šādu pat nosaukumu ‘Spontaneous Inventions’, tomēr gaidīto un albumā dzirdamo “viesu” – pianista Hērbija Henkoka vai saksofonista Veina Šortera vietā Bobijs Makferins uz skatuves ierodas viens, lai nekavējoties sāktu aizraujošu performanci, kurā vienlīdz nozīmīgu vietu ieņem arī zālē sēdošie, kurus Makferins nepārtraukti aicina tad sist knipjus, tad dziedāt konkrētas melodijas vai notis, kopā savērpjot galvu reibinošus skaņdarbus un pat koncertu baudot neklātienē – mājās, klubkrēslā sēžot, ne uz brīdi seju nepamet plats smaids par mūziķa fantastiskajām komunikatīvajām dotībām, kas, piemēram, koncerta sākumdaļā ļauj izpildīt dažu sekunžu ilgu skaņdarbu uz kāda klausītāja – pamanījis zālē kādu kungu ar ādas jaku mugurā, Makferins ilgi neprātojot palūdz pašam “vaininiekam” pieturēt mikrofonu, kamēr ekscentriskais mūziķis, bungojot pa vīra muguru, izpilda skaņdarbu “I`m in leather!”.

Fantastiskā, taču nepretenciozā koncerta iespaidā savu nozīmi zaudē pat citkārt tik skrupulozi un piekasīgi vērtētais DVD diska skaņas celiņu daudzums. Skaņa diskā atrodama vien tradicionālajā Stereo PCM formātā, taču gan tā augstās kvalitātes, gan arī koncerta specifiskās izpildījuma manieres dēļ daudzkanālu skaņa drīzāk apgrūtinātu tā baudīšanu. Starp dažādām bērnu dziesmiņām iespraucot arī fantastisko “bītlu” akustisko pērli ‘Blackbird’ ļoti atzīstamā izpildījumā no vēl jo vairāk atzītā Makferina otrā albuma “The Voice”, visa 55 minūšu ilgā uzstāšanās saaug vienā veselumā, liekot gan jūsmot par desmit Grammy balvu (tolaik gan drusku mazāk…) īpašnieka Makferina trakulīgo dabu, kā arī klausītāju mācēšanu te klausīties, te atkal pievienoties dziesmas tapšanā. Cerams, ka ko līdzīgu no “abiem koncerta dalībniekiem” izdosies sagaidīt arī šovakar operā!

Saraksts:

1.Scrapple From The Apple/Honeysuckle Rose (Medley)
2.Bwee-Dop
3.Cara Mia
4.Fascinatin` Rhythm
5.Itsy Bitsy Spider
6.Thinkin` About Your Body
7.Drive
8.Opportunity
9.I Got The Feelin`
10.Walkin`
11.Blackbird
12.Manana Iguana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *