Cosmos ‘Pa un par’ (3/5)

Cosmos Pa un parPārtraucot ieilgušu pašmāju mūzikas „deficītu” šajā ierakstu apskatu slejā, kā saukts klajā nāk pašmāju te izslavētās, te nopeltās vokālās grupas „Cosmos” otrais studijas ieraksts ‘Pa un par’.

Ieraksts, kurš tapis no pagājušā gada rudens līdz šā gada aprīlim un kurā, kā jau saprotams, joprojām nav tikuši izmantoti nekādi instrumenti vai skaņas apstrādes ierīces (kā tas arī 3 valodās lepni „dižojas” uz plates aizmugurējā vāciņa) tuvāko mēnešu laikā visticamāk taps par vienu no apspriestākajiem vietējo mūziķu ierakstiem. Sevī ietverot 15 skaņdarbus, no kuriem astoņi ir angļu mēlē, savukārt pusotrs – ‘Saullēkts’ un tā parafrāze disku ievadošajā ‘Pirms’ ir Andra Sējāna kontā. Ja ‘Pirms’ un līdz ar to – arī albums pēc pirmajām taktīm nez kāpēc prātā atsauc citu pašmāju nepelnīti piemirstu ierakstu – Raimonda Tigula solodebiju ‘Moonlight Sound Design’ un tā ievadu, tad ‘Saullēkts’ vairāk tēmē uz austrumniecisku motīvu saplūdi ar ambient estētiku. Manuprāt, tieši ‘Saullēkts’ uzskatāms par simbolisku albuma mugurkaulu, ne tikai blakus dažnedažādām citu mākslinieku darbu versijām piedāvājot kādu pašdarinājumu, bet arī liekot cerēt uz līdzvērtīgu turpinājumu ‘Pa un par’ iespējamā nākotnes sekotāja veidolā.

Runājot par albumā pārstāvēto mūziķu plejādi, prātā nāk reiz kādā puišu seksteta intervijā lasīta frāze par nerealizētajiem plāniem un aiz strīpas palikušajām dziesmām, citustarp arī kāda „Dead Can Dance” skaņdarba kaverversiju. Būtu patiesi interesanti uzzināt, kā izpaužas Lisas Žerāras vokāla kosmiskie treļļi „Cosmos” izpildījumā, taču ‘Pa un par’ jau atrodamo kompozīciju vidū ir daži ļoti interesanti aranžējumi. „Crash Test Dummies” slavenā ‘Mmm Mmm Mmm Mmm’ ievadā dzirdamās melodiski ritmizētās elsas minētā vietā liek gaidīt Midža Jūra ‘Breathe’; Ulda Stabulnieka dziesma ‘Mežs’ tieši „kosmosa” puišu versijā piedzīvo savu pirmizrādi un skaņdarba producenta, ASV vokālās grupas „M-Pact” dalībnieka Brita Kventina darbs pie tās ir vainagojies tipiskas amerikāniskās vokālo grupu tradīcijas iemiesojošā perfekcionismā. Pat pirmajā brīdī par sliktu ideju atzītais Jamiroquai ‘Virtual Insanity’ pārfrāzējums pēc pāris atskaņojumiem spēj piesaistīt. Un jā – protams, ja vērtējam globālās kategorijās, tad tiesa – „bītlu” sapņainais ‘Blackbird’, izpildīts pārokeāna vokālā kolektīva „The Manhattan Transfer” balsīm noteikti izklausītos krietni neatkārtojamāk, tāpat arī Kārļa Lāča ‘Saulriets’ tā vien prasās pēc visa veida pūšamo un sitamo instrumentu „orķestra vienā personā” – Bobija Makferina vokāla. Taču ja neaizmirst, ka šeit „Cosmos” nemēģina izklausīties pēc Ērika Kleptona, Pola Makārtnija vai Braiena Meja dubultniekiem, bet gan piedāvā savu, oriģinālu skatījumu uz šo mākslinieku daiļradi un izpildījuma manieri, tad pārmetumi par puišu neprofesionalitāti (vismaz pašmāju vidē) ir absolūti nepamatoti.

Noklausies: ‘Blackbird’, ‘MMMM’, ‘Saullēkts’, ‘Saulriets’

Saraksts:

1.Pirms
2.Blackbird (John Lennon, Paul McCartney)
3.Mmm Mmm Mmm Mmm (Brad Roberts)
4.Change The World (Tommy Sims, Gordon Kennedy, Wayne Kirkpatrick)
5.Pa un par (Kārlis Lācis/Andris Rupais)
6.Mežs (Uldis Stabulnieks/Imants Ziedonis)
7.Senā dziesma (Jānis Logins/Arvīds Skalbe)
8.Saullēkts
9.Starpbrīdis
10.I Can`t Dance (Tony Banks, Phil Collins, Mike Rutherford)
11.Virtual Insanity (Key Smith)
12.Got to Get You into My Life (John Lennon, Paul McCartney)
13.Billie Jean (Michael Jackson)
14.Dear Friends (Brian May)
15.Saulriets (Kārlis Lācis)
Bonus: Latvijas Radio Muzikālās Bankas popūrijs 2003

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *