Moby ‘Hotel’ (2/5)

Moby ‘Hotel’Jau parūpējies par vakardienas pašmāju izklaides ziņu numur viens, iepriecinot ar 16.jūnijā paredzēto koncertu Rīgā, Mobijs ar savu jaunāko studijas veikumu panāk gluži diametrāli pretēju rezultātu.

Misters Ričards Melvils Hols (Mobija īstais vārds), atšķirībā no ‘Hotel’ priekšgājēja, 2002.gadā izdotā ‘18’, nule ir pārtraucis „rotaļāties” ar sempliem un miksēt savā starpā jau ierakstītus dziesmu fragmentus. Pieļauju, ka tieši šajā faktā un sentencē jo daudzi radīs izskaidrojumu faktam, kamdēļ viņu tik iemīļotā mūziķa kopsummā jau astotais studijas ieraksts blakus iepriekš izdotajiem pirmajā brīdī izskatās tik blāvs. Ierakstu cilpas (loop) nomainot pret „patiesām” vērtībām – ģitārām un „dzīvām” bungām (tiesa, nespējot šķirties no savas „labās rokas” – sintezatora), Mobijs nāk klajā cik nu neviltoti un patiesi viņš spēj, pārliecinot, ka ‘Hotel’ patiesi varētu būt viens no Mobija personiskākajiem ierakstiem, kā arī lieku reizi deklarējot, ka nav obligāti jāmāk dziedāt, lai to darītu no sirds.

Un nudien – ja piever acis (un ausis) uz, šķiet, ikviena ‘Hotel’ klausītāja pirmā brīža ilgām šeit atrast ‘Play’ numur divi vai vismaz ‘18’ otro dubli, tad ieraksts, dodot tam pāris nedēļu laika, spēj ieinteresēt pat tik ļoti, ka būsiet gatavs to vienreiz noklausīties no sākuma līdz beigām. Grūti pateikt, vai tas ir labs vai slikts rezultāts vairākus platīna diskus ieguvušam māksliniekam, taču viens gan jāatzīst – esošais netiek līdzi vēlamajam. Piedod, Mobij, bet divi tīri ciešami radiohīti (‘Beautiful’ un ‘Spiders’) un viena „garšīga” balāde – ‘Temptation’ (un tā pati – „New Order” vecum vecā hīta kaverversija, tiesa, lieliskā Lauras Dounas (Laura Dawn) izpildījumā) ir pārāk maz mūziķim, kura ‘Porcelain’ (nerunājot nemaz par ‘Why Does My Heart Feel So Bad’) ir kļuvis par atsevišķas paaudzes vienu no raksturojošākajām šūpuļdziesmām.

P.S. Albumam ierobežotā tirāžā pievienotais ambient-electronic stilā ieturētais bonus-disks ‘Ambient Hotel’, kopsummā ar atziņu, ka albumu noslēdzošais elektrisko ērģeļu un meditatīva ritma caurvītais ‘Homeward Angel’ ir viens no aizraujošākajiem tā brīžiem, vedina uz retorisku jautājumu – vai tikai atslēga uz nākotni neslēpjas pagātnē?

Iesaku: ‘Temptation’, ‘Homeward Angel’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *