Daniel Johnston ‘The Late, Great Daniel Johnston: Discovered Covered’ (4,5/5)

Daniel Johnston ‘The Late, Great Daniel Johnston: Discovered Covered’Trakajiem pieder pasaule?

Nav pārāk daudz cilvēku, kas zinātu, kas ir Daniels Džonstons. Toties ir gana daudz to, kas reiz dzirdējuši par Robertu Vaijatu un viņa „trakajiem rūķiem” albumā ‘End Of An Ear’, kādreizējo „Pink Floyd-ieti” Sidu Baretu un viņa delīriju cauraustos opusus (‘Stanley The Simpleton’ ir viens no lieliskākajiem piemēriem) vai šeit pat nesen pieminēto Ričiju Džeimsu no „Manic Street Preachers”. Un kaut kādā mērā šķiet – ja pazīsti kādu no viņiem, pazīsti viņus visus. Šos likteņa nedaudz piemānītos, nedaudz aizmirstos un tomēr bezgala spēcīgos cilvēkus. Daniels Džonstons ir viens no viņiem.

‘The Late, Great Daniel Johnston: Discovered Covered’ ir vienlaikus gan ieskats Kalifornijas izcelsmes underground mūziķa līdzšinējā daiļradē, gan arī piemiņas disks ar dažādu izpildītāju versijām par šīm pašām iepriekš minētajām Daniela Džonstona daiļrades pērlēm. Šeit nu uzreiz būtu nepieciešams paskaidrot, ka, par spīti albuma vāciņam, uz kura redzams Daniela Džonstona kapa piemineklis, kā arī dubultalbuma kaverversiju diskam un vārdiņam „late” tā nosaukumā, Džonstons nav devies citos medību laukos un vēl joprojām turpina kalpot par pamatīgu ietekmes avotu lielākajai daļai singer-songwriter subkultūras darboņu abās okeāna pusēs. Pats autors savu ideju „izlikties par beigtu” skaidro ar dīvaino piesaisti bērēm un nāvei, un pauž cerību, ka neviens nav māksliniecisko joku pārpratis.

Lai arī albums pirmajā brīdī (nezinot neko par Danielu Džonstonu) visvairāk piesaista ar kaverversiju disku un konkrēti ar tā pārstāvēto mākslinieku plejādi („Eels” versija par ‘Living Life’ izklausās kā nekad atklātībā nenonācis b-side skaņdarbs ar spēcīgu hīta potenciālu, savukārt pēc „Death Cab For Cutie” izpildītā ‘Dream Scream’ konsekventi pazūd laika un vietas izjūta, nemaz nerunājot par Toma Veitsa, Flaming Lips vai Beka reminiscencēm), tomēr visiespaidīgākais un labā nozīmē šokējošākais tomēr ir un paliek oriģināls – dubultalbuma otrā plate, kura burtiski dzirkstī aiz optimisma un ticības. Pēc iedvesmojošu lo-fi pērļu gūzmas (‘Walking The Cow’ un ‘Go’ ir tikai daži lieliski piemēri) oriģinālu albumu noslēdz ‘Rock This Town’ – līdz šim neizdots skaņdarbs no Džonstona topošā ieraksta „Lost & Found”, pieliekot punktu šim aizraujošajam, ne vienmēr viegli „sagremojamajam” stāstam, kas dzimis pilnīgi citā pasaulē – pieaugušā puišeļa Daniela Džonstona prātā.

Iesaku:
‘Impossible Love’, ‘Devil Town’, ‘Dream Scream’, ‘Go’ („Sparklehorse with Flaming Lips”), ‘Blue Clouds’ („Mercury Rev”)

2 thoughts on “Daniel Johnston ‘The Late, Great Daniel Johnston: Discovered Covered’ (4,5/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *