Seal ‘IV’ (3/5)

Seal – IVPēc nepilnu piecu gadu klusēšanas, Seal (īstajā vārdā Semjuels Sīlhenrijs) laidis klajā savu ceturto studijas albumu ar nosaukumu – “IV” jeb 4. Jāsaka – apbrīnojama oriģinalitāte, kas izpaudusies arī iepriekšējos šī angļu mākslinieka albumu nosaukumos (abi pirmie Seal albumi ir ar vienādu nosaukumu “Seal”).

Tomēr savā muzikālajā daiļradē Seal nevarētu sūdzēties par oriģinalitātes trūkumu – galu galā mūziķis saņēmis vairākas Grammy balvas un citus apbalvojumus. Domājams, ka zemes virsū ir visai maz to, kas ne reizi nebūtu dzirdējuši Seal, šķiet, slavenāko un vienu no visā pasaulē pazīstamākajiem skaņdarbiem “Kiss From A Rose” no mūziķa otrā albuma.

Tomēr ar nožēlu jāatzīst – mūziķa svaigākais darinājums liek nedaudz vilties. Šeit nav neviena skaņdarba, kas varētu pretendēt uz kādu Grammy balvu, tāpat albums arī nepārsteidz klausītāju tā, kā to paveica mūziķa pirmie diski…

Tomēr, no otras puses – vai tad Seal kādam kaut ko jāpierāda? Vai tad obligāti ir kaut kas jārada, lai tas nestu pēc iespējas lielāku slavu, pēc iespējas vairāk naudas un pēc iespējas nozīmīgākus apbalvojumus? Pēc idejas nē – tā taču ir mūzika! Jūtas! Tās nevar izteikt naudā! Taču tas nav pats vieglākais ceļš – cerēt, ka būs cilvēki, kas neseko pārdotāko ierakstu rādītājiem un nepieskaņo savu gaumi tiem. Jo pretējā gadījumā šim diskam atradīsies daudz mazāk dzirdīgu ausu, nekā tas būtu pelnījis.

Tiesa, albums neattaisno uz sevi liktās cerības, taču tas nenozīmē, ka tajā nekā nav. Piemēram, Seal dziedāšanas maniere diskā ir jūtami atšķirīga no dziedātāja iepriekšējā diska “Human Being” un varētu vairāk patikt tiem, kas no Seal gaida maigākas, romantiskākas vēsmas. Savukārt dziesmā “Where`s The Gold” parādās iepriekš mākslinieka daiļradē nedzirdēti regeja ritmi. “Loneliest Star” ir viens no albuma skaistākajiem gabaliem un daudz neatpaliek no jau pieminētā kulta skaņdarba “Kiss From A Rose”. Gluži interesants šķiet fakts, ka jaunā albuma pirmais hīts “Get It Together”, kas gandrīz katru stundu izskan kādā no Latvijas radiostacijām, patiesībā ir albuma pirmās dziesmas remiksēta versija (tātad tomēr Seal ir padomājis arī par tām balvām!), jo oriģināls pilnīgi noteikti nepievērstu sev tik daudz uzmanības.

Diska vāciņš, kurā Seal nedaudz atgādina Morpheus no kulta filmas “The Matrix”, ir pietiekoši atturīgs, lai liktu saprast, ka albumā uzsvars ir likts tieši uz Seal nedaudz piesmakušo vokālu. Vai tas ir pietiekoši, par to spriest klausītājam, tomēr viens ir skaidrs – albumā “IV” ir pietiekoši daudz “garšvielu”, lai tas kādu laiciņu šķistu svaigs un ausij tīkams. Cik ilgi? Līdz nākamajam Seal albumam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *