Chemical Brothers ‘Singles 93-03’ (3,5/5)

Chemical Brothers – Singles 93-03Mančestras dīdžeju Toma Roulenda (Tom Rowlands) un Eda Simonsa (Ed Simons) plāns savas istabas pārvērst ierakstu studijās un mēģinājums 90.gadu sākumā izraisīt apvērsumu klubu mūzikas žanrā tikpat labi varēja ciest sakāvi, kā tas ir noticis ar ļoti daudziem dīdžejiem un viņu centieniem iekarot “slavas zenītu”. Tomēr šo abu puišu gadījumā tam nebija lemts tā notikt.

Radās duets, kas ne tikai pārsteidza ar oriģinalitāti, apbrīnojamo ritmisko dažādību, skaņu jūkli, kas ne brīdi nelika to nosaukt par troksni, bet arī lauza vairākus iesūnojušus priekšstatus par to, kādai vajadzētu būt klubu mūzikai un kas tā klubu mūzika vispār ir. Un vai gan ir kāds vēl labāks brīdis, kad atcerēties šos abus “pionierus” kā viņu desmitajā dzimšanas dienā!

Labāko dziesmu izlase “Singles 93-03” ilustrē praktiski visas dueta karjeras fāzes, sākot ar laiku, kad puiši vēl slēpās aiz skatuves vārda “Dust Brothers”. Tiesa, diskā nav pilnīgi visi dueta singli, piemēram, “Music: Response” te gluži labi iekļautos, tāpat arī pārāk maza uzmanība ir veltīta Chemical Brothers agrīnajiem gadiem. Abi pirmie dueta albumi, kas nenoliedzami ir arī grupas labākie darinājumi, šķiet, izlases veidotājiem nav šķituši pietiekoši interesanti, lai tos paņemtu līdzi arī 21.gadsimtā. Tomēr to vieta albumā nav palikusi tukša un diskā ir atrodami vairāki “ķīmisko brāļu” svaigākie darinājumi kā, piemēram, “Hey Boys Hey Girls” vai “Star Guitar”, bez kuriem, šķiet, nav iztikusi neviena vidusskolas ballīte. Tāpat bez uzmanības nav atstāta visnotaļ atzīstamā sadarbība ar Noelu Galaheru dziesmās “Setting Sun” un “Let Forever Be”.

Kopumā izlase pilnībā attaisno savu uzdevumu – atgādina, ka bez šiem puišiem, kas jau kopš 1995.gada katru vasaru izdod pa kādam kompaktdiskam, daudz kas nebūtu tā, kā tas ir pašlaik. Ar cerību, ka “Chemical Brothers” vēl turpinās pārsteigt savus fanus un cienītājus, kā arī ticībā tautas parunai, ka “pēc klusuma nāk vētra” – daudz laimes dzimšanas dienā!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *