Enigma ‘Voyageur’ (2,5/5)

Enigma ‘Voyageur’Maikls Kretū nav devies trimdā vai nolēmis savus grupas “Enigma” pastāvēšanas vēsturē nopelnītos miljonus iztērēt, pārvācoties uz dzīvi Čilkotinas mežos. Patiesībā šaubos uzreiz par divām lietām: pirmkārt – nez vai tur tik daudz to miljonu būs bijis un otrkārt – ja arī tā, Kretū, pat būdams septiņas pēdas zem ķīļa, nespētu atturēties producēt un radīt albumus, pēc kuriem slāpst miljoni klausītāju ausu visā pasaulē. Viņš ir kā pulksteņa atspere, kas pati sevi uzvelk…

Secinājums – mūzikas ģēnijs ir radījis jau piekto “Enigma” skaņu ierakstu. Un – ak! – cik gan labprāt es vēlētos jums aģitēt, ka gada labākais albums beidzot ir tapis zināms! Cik labprāt es liktu katram, kas sevi uzskata par mūzikas pasaulei tuvu stāvošu cilvēku, ātri skriet uz veikalu un iegūt ‘Voyageur’ savā īpašumā, lai varētu garajos ziemas vakaros baudīt ko patiešām ģeniālu, līdzīgu “Enigma” iepriekšējiem albumiem kā, piemēram, ‘MCMXC A.D.’ vai kaut vai pretrunīgajam ‘Le Roi Est Mort…Vive Le Roi’! Bet nē.

Diemžēl jaunais disks ir tikai neliela atblāzma no tā, ko savā laikā “Enigma” radījusi. Daudzi motīvi palikuši iepriekšējie un tikai nedaudz pārveidoti, lai izklausītos kā jauni.Mēdz jau gan teikt, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Šis “jaunais” ir pat vēl neaizmirsts bijušā atreferējums, turklāt ne visai labs. Albumu glābj dažas dziesmas kā, piemēram, ‘The Piano’ vai ‘From East To West’, kurās vēl ir jūtama „mūžības elpa”, kas tik ļoti aizrāva iepriekšējajās Enigmas publikācijās.

Kopumā es, kurš sevi uzskata par pietiekoši lielu “Enigmu” ekspertu, jūtos vīlies. Pieļauju, ka tie, kas “Enigmu” iepazinuši kā lielisku klubu mūzikas remiksu radītāju, albumu pieņems ar atplestām rokām, jo šeit ir ne mazums dziesmu gan chill-out ballītēm, gan arī „inteliģentu” deju mūzikas klubu dīdžejiem, taču…tas vairs nav tas. Bet varbūt es kļūdos.

Par spīti savam pliekanumam, albums ir ļoti skaists un, kaut arī bez spilgtas koncepcijas, tas ļauj atcerēties, ka pasaules mūzikā bez brit-popiem un r&b pastāv arī tādi mūzikas stili kā ambient/electronic un world.

Klajā laists: 08/09/2003

1 thought on “Enigma ‘Voyageur’ (2,5/5)

  1. Pingback: Brake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *